Pieczony udziec jagnięcy w ziołach to eleganckie danie na świąteczny stół.
Jagnięcy udziec po francusku
Składniki:
Źródło:
Jagnięcy udziec po francusku
Składniki:
- 2.5 kg jagnięciny (np. udziec)
- sól
- 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 łyżka mąki i świeżo zmielony pieprz
- 20 dag tartej bułki
- 5 dag musztardy Dijon
- po 5 dag natki i tymianku
Ułóż mięso w brytfannie, ponakłuwaj widelcem. Powierzchnię mięsa natrzyj solą. Piecz 25 minut na każde 50 dag wagi mięsa w temp. 180°C. Wymieszaj tartą bułkę i posiekaną zieleninę. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia posmaruj mięso musztardą, a następnie posyp tartą bułką wymieszaną z ziołami. Upieczone mięso przełóż na podgrzany półmisek i szczelnie przykryj folią aluminiową. Sos wytworzony podczas pieczenia mięsa wymieszaj z mąką, zasmaż i rozprowadź bulionem. Zagotuj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój jagnięcinę, podawaj z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz