piątek, 6 kwietnia 2012

Udziec jagnięcy po francusku


 
Pieczony udziec jagnięcy w ziołach to eleganckie danie na świąteczny stół.



Jagnięcy udziec po francusku


Składniki:
  • 2.5 kg jagnięciny (np. udziec) 
  • sól 
  • 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 
  • 1 łyżka mąki i świeżo zmielony pieprz 
Skorupka: 
  • 20 dag tartej bułki 
  • 5 dag musztardy Dijon 
  • po 5 dag natki i tymianku
Sposób wykonania:


Ułóż mięso w brytfannie, ponakłuwaj widelcem. Powierzchnię mięsa natrzyj solą. Piecz 25 minut na każde 50 dag wagi mięsa w temp. 180°C. Wymieszaj tartą bułkę i posiekaną zieleninę. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia posmaruj mięso musztardą, a następnie posyp tartą bułką wymieszaną z ziołami. Upieczone mięso przełóż na podgrzany półmisek i szczelnie przykryj folią aluminiową. Sos wytworzony podczas pieczenia mięsa wymieszaj z mąką, zasmaż i rozprowadź bulionem. Zagotuj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój jagnięcinę, podawaj z sosem.

Źródło:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz