4 porcje
Paski żeberek wieprzowych (ok. 400 g na porcję)
Emulsja do marynowania:
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oleju
- 2 łyżki musztardy
- 1/2 łyżeczki mieszanych ziół: tymianku i majeranku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- sól
Sposób wykonania:
Mięso oczyść, umyj i osusz. Przygotuj marynatę, miksując wszystkie jej składniki. Przełóż do miski, włóż mięso, wymieszaj i odstaw na dobę w chłodne miejsce.
Po tym czasie wyjmij żeberka i przełóż na grill. Zrumień z dwóch stron, następnie zawiń w folię aluminiową i przełóż w mniej rozgrzaną część grilla, aż żeberka zmiękną. Czas pieczenia zależy od grubości żeberek, jest to ok. 2-2 i 1/2 godziny.
Podawaj na ciepło z wybranymi sosami, np. salsą fresca
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz