sobota, 28 kwietnia 2012

Żeberka BBQ



4 porcje

Paski żeberek wieprzowych (ok. 400 g na porcję)


Emulsja do marynowania:



  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1/2 łyżeczki mieszanych ziół: tymianku i majeranku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • sól

Sposób wykonania: 

Mięso oczyść, umyj i osusz. Przygotuj marynatę, miksując wszystkie jej składniki. Przełóż do miski, włóż mięso, wymieszaj i odstaw na dobę w chłodne miejsce. 
Po tym czasie wyjmij żeberka i przełóż na grill. Zrumień z dwóch stron, następnie zawiń w folię aluminiową i przełóż w mniej rozgrzaną część grilla, aż żeberka zmiękną. Czas pieczenia zależy od grubości żeberek, jest to ok. 2-2 i 1/2 godziny.
Podawaj na ciepło z wybranymi sosami, np. salsą fresca 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz