piątek, 6 kwietnia 2012

Kotleciki jagnięce



Delikatne kotleciki marynowane w rozmarynie, czosnku i soku z cytryny. By mięso przeszło aromatem przypraw, najlepiej odstawić je do marynowania do lodówki na całą noc.

Kotleciki jagnięce z kostką

Składniki:
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 3 duże posiekane ząbki czosnku 
  • 1 łyżka ostrej musztardy 
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu 
  • 80 dag kotlecików jagnięcych z kostką 
  • 1.5 szklanki tartej bułki (a najlepiej wysuszonego i startego żytniego chleba) 
  • 2 łyżki stopionego masła

Sposób wykonania: 

Przygotuj marynatę: w szklanym żaroodpornym naczyniu wymieszaj oliwę z łyżką soku cytrynowego, czosnkiem, musztardą oraz rozmarynem. Kotleciki natrzyj solą i pieprzem, włóż do naczynia, poprzewracaj kilka razy, aby całe były pokryte marynatą. Przykryj i wstaw na co najmniej na 4 godziny do lodówki (a najlepiej na całą dobę). Rozgrzej grill w piekarniku. Kotleciki wyjmij z marynaty i ułóż na blasze. Wsuń na najwyższy poziom piekarnika i grilluj po 2 minuty z każdej strony. Wymieszaj resztę soku cytrynowego z tartą bułką i masłem (możesz dodać nieco posiekanej natki i rozmarynu dla zapachu i koloru). Mieszaninę rozłóż na kotlecikach, piecz jeszcze tak długo, aż mięso będzie takie, jak lubisz (krwiste 2 minuty, medium 3-4 minuty). Podawaj od razu.

Źródło:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz