4 porcje
ciasto:
500 g mąki pszennej
2 g świeżych drożdży
20 ml oliwy
60 ml wody
20 g cukru
80 g sosu pomidorowego
120 g startej mozzarelli
dowolne dodatki:
słodka papryka, pieczarki, szynka, pieczarki etc.
Przygotuj ciasto: w ciepłej wodzie rozpuść cukier i drożdże, dodaj łyżkę mąki i odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Pozostałą mąkę przesiej, uformuj kopczyk, zrób w nim dziurę i wlej zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj oliwę (możesz użyć miksera na bardzo wolnych obrotach). Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od miski (lub ręki). Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Po tym czasie ponownie zagnieć i rozwałkuj na placki, przełóż na tackę lub specjalny kamień do pieczenia pizzy na grillu, nałóż sos, ser i ulubione dodatki. Następnie upiecz pizzę na grillu na małym ogniu koniecznie pod przykryciem (np. drugą tacką) lub z zamkniętą pokrywą grilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz