piątek, 6 kwietnia 2012

Szynka pieczona z owocami


Słodko-pikantny chutney z suszonych owoców będzie doskonałym uzupełnieniem pieczeni.

Szynka pieczona z owocami

Składniki: 

  • 2 kg surowej szynki (bez kości) 
  • 1 listek laurowy 
  • 1 cebula 
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchew
  • natka
  • pieprz ziarnisty 
  • 2 łyżki marmolady imbirowo-pomarańczowej (można kupić w dobrych delikatesach) 

Chutney: 

  • 10 dag suszonych moreli 
  • 1 owoc mango 
  • 10 dag daktyli 
  • 10 dag rodzynek sułtanek 
  • 2 laski cynamonu
  • 5 dag drobnego brązowego cukru

Sposób wykonania: 

Szynkę uformuj w rulon i obwiąż ciasno bawełnianą nicią, aby zachowała kształt podczas gotowania. Warzywa oczyść, obierz, umyj i pokrój - seler w plasterki, marchewkę i cebulę w półplasterki. Do rondla wlej 2 litry zimnej wody. Włóż szynkę, dodaj listek laurowy, pokrojone warzywa, gałązki natki i sześć ziarenek pieprzu. Rondel przykryj, szynkę zagotuj w wywarze. Zmniejsz ogień i gotuj przez 2 godziny (25 minut na każde 45 dag mięsa). Następnie wyjmij szynkę z rondla i odstaw do wystygnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Ostrym nożem usuń nitkę, którą owinięta jest szynka. Odtenij też skórę, starając się pozostawić na mięsie jak najwięcej tłuszczu. Następnie ponacinaj tłuszcz, tworząc na nim wzór w kształcie rombów. W miejsca, gdzie linie się krzyżują, wciśnij ziarenka pieprzu. Ułóż mięso w brytfannie, a obok niego wszystkie składniki na chutney (mango należy obrać i pokroić, a morele i daktyle przekroić na pół). Owoce posyp brązowym cukrem. Całość zalej 200 ml gorącej wody. Rozgrzej marmoladę imbirowo-pomarańczową w małym rondelku, aż stanie się płynna. Ostrożnie rozprowadź ją pędzelkiem na powierzchni mięsa. Szynkę piecz, dopóki glazura nie nabierze rumianego koloru (20-30 minut). Możesz podawać na gorąco od razu po przygotowaniu lub następnego dnia na zimno - wówczas kroisz szynkę cieniutko jak wędlinę.Tradycyjnie pieczoną wieprzowinę podaje się w Norwegii z kiszoną kapustą i grochem. Ale ten kulinarny eksperyment z owocami i przyprawami uważam za szczególnie udany.

Źródło:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz