- Czas: POWYŻEJ 60 MINUT
- Poziom trudności: ŚREDNIE
- Koszty: TANIE
- Dla ilu osób: POWYŻEJ 4
Szarlotka - składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 25 dag masła
- 15 dag cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka śmietany 22-proc.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz:
- 1.5 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej do formy.
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Szarlotka - sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto i włóż je na godzinę do lodówki. Przygotuj nadzienie: jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce do jarzyn i wymieszaj z cynamonem. Jeśli są kwaśne, dosłodź. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część odłóż do lodówki, a drugą rozwałkuj i przełóż na blachę. Lekko dociśnij ciasto do blachy. Na cieście ułóż jabłka i wyrównaj powierzchnię. Pozostałe, dobrze schłodzone ciasto zetrzyj na tarce do jarzyn bezpośrednio na jabłka. Szarlotkę piecz 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po ostudzeniu pokrój na porcje. Możesz ją także polukrować i przybrać bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz