poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Szarlotka.





Szarlotka - składniki:


Ciasto:


  •  40 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka śmietany 22-proc.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz:
  • 1.5 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej do formy. 


Nadzienie:
  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Szarlotka - sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto i włóż je na godzinę do lodówki. Przygotuj nadzienie: jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce do jarzyn i wymieszaj z cynamonem. Jeśli są kwaśne, dosłodź. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część odłóż do lodówki, a drugą rozwałkuj i przełóż na blachę. Lekko dociśnij ciasto do blachy. Na cieście ułóż jabłka i wyrównaj powierzchnię. Pozostałe, dobrze schłodzone ciasto zetrzyj na tarce do jarzyn bezpośrednio na jabłka. Szarlotkę piecz 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po ostudzeniu pokrój na porcje. Możesz ją także polukrować i przybrać bitą śmietaną.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz