Składniki:
- 2 długie bułki paryskie
- 1.5 kg jabłek
- 10 dag cukru
- 1/2 l mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła do formy
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu lub cukru waniliowego albo skórki otartej z cytryny
Sposób wykonania:
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp cukrem i połową cynamonu (lub cukru waniliowego albo skórki z cytryny), starannie wymieszaj. Mleko roztrzep z żółtkami. Zanurzaj w nim pokrajane na kromki bułki. Kromki ułóż w jednej warstwie w wysmarowanej masłem blaszce. Bułki pokryj warstwą startych jabłek, potem znowu ułóż bułki i jabłka. Na górze powinny się znaleźć bułki. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz 40 minut. Podawaj na gorąco posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz