Pieczeń rzymska - składniki
- 1 kg dowolnego mielonego mięsa
- 5 jajek
- 1 duża cebula
- 1 czerstwa bułka typu kajzerka (lub 4 łyżki bułki tartej)
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Pieczeń rzymska - sposób przygotowania
Włóż 4 jajka do garnka z lekko posoloną wodą i gotuj 6 minut od momentu zawrzenia wody. Wyjmij je, ostudź i obierz. Do mielonego mięsa wbij odłożone surowe jajko, dodaj posiekaną drobno cebulę, namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę (lub tartą bułkę), dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i starannie wyrób masę mięsną. Na posmarowanym łyżką oleju pergaminie rozłóż połowę masy mięsnej, formując z niej prostokąt o bokach trochę krótszych niż wymiary dna formy keksowej, w której będzie się piekła pieczeń. Pośrodku umieść ugotowane jajka jedno za drugim. Przykryj wszystko warstwą pozostałej masy mięsnej. Dokładnie zlep brzegi pieczeni, uformuj roladę. Szczelnie zawiń ją wolnymi bokami papieru i przełóż do przygotowanej keksówki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 40-45 minut. Następnie na chwilę wysuń formę z pieca, rozchyl pergamin i posmaruj wierzch pieczeni łyżką oleju i piecz bez przykrycia 15-20 minut, aż góra pieczeni się przyrumieni.
źródło:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz