1 porcja
Składniki:
- 150 g serów ementaler i cheddar
- 30 g cebuli
- 30 g kolorowej słodkiej papryki
- 50 g grillowanego filetu z kurczaka
- 2 tortille pszenne o średnicy 20 cm
- 2 łyżki oleju do smażenia
Marynata (na jedną pierś o wadze około 200 g):
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 posiekany ząbek czosnku
- pieprz
Sposób wykonania:
Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paski i zamarynuj przez 30 minut w jogurcie wymieszanym z czosnkiem i pieprzem.
Cebulę i paprykę umyj i pokrój w paski, a następnie przesmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aż warzywa będą miękkie, odstaw. Ser zetrzyj na tarce. Na rozgrzanym grillu opiecz z dwóch stron zamarynowanego kurczaka.
Gdy wszystkie składniki są gotowe, przygotuj quesadillę: na jedną tortillę wyłóż połowę sera, na nim rozłóż kurczaka i warzywa, posyp pozostałym serem i przykryj drugim plackiem.
Na średnio rozgrzany grill ułóż quesadillę i zapiekaj z dwóch stron, pilnując, aby placki się nie spaliły. Quesadilla jest gotowa, gdy ser w środku jest rozpuszczony, a placki są zgrillowane i chrupiące. Podawaj na ciepło z salsą fresca (patrz przepis poniżej).
Rada: powyższe proporcje podane są na jedną quesadillę. Marynata wystarczy na jedną pierś o wadze około 200 g. Pozostałe mięso możesz wykorzystać do kolejnej quesadilli lub do sałatki. Warzywa i marynatę możesz przygotować wcześniej, tak by przed podaniem ugrillować tylko mięso i podpiec tortillę.
Salsa Fresca
4 porcje
Składniki:
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 1/2 białej cebuli
- 1/3 szklanki natki pietruszki
- 1/3 szklanki kolendry
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta kruszonej papryczki chili
- 1 łyżka octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek i zioła drobno posiekaj. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz