piątek, 6 kwietnia 2012

Barszcz biały wielkanocny


 Dzięki wywarowi przygotowanemu na wędzonce, barszcz ma pełniejszy, ciekawszy smak.




















Barszcz biały wielkanocny

Składniki:

  • 2 litry wywaru z wędzonki 
  • zakwas do smaku (ukiszony z żytniej razowej mąki) 
  • sól 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 listek laurowy szczypta majeranku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu 
  • 15 dag śmietany 
  • 25 dag białej kiełbasy 
  • 2 jajka
Jajka ugotuj na twardo. Białą kiełbasę pogotuj chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas i przyprawy, zagotuj. Zdejmij z ognia i wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszaj. Barszcz podawaj z cząstkami jajka i kawałkami kiełbasy.


Źródło:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz