Dzięki wywarowi przygotowanemu na wędzonce, barszcz ma pełniejszy, ciekawszy smak.
Barszcz biały wielkanocny
Źródło:
Barszcz biały wielkanocny
Składniki:
- 2 litry wywaru z wędzonki
- zakwas do smaku (ukiszony z żytniej razowej mąki)
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy szczypta majeranku
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu
- 15 dag śmietany
- 25 dag białej kiełbasy
- 2 jajka
Jajka ugotuj na twardo. Białą kiełbasę pogotuj chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas i przyprawy, zagotuj. Zdejmij z ognia i wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszaj. Barszcz podawaj z cząstkami jajka i kawałkami kiełbasy.
Źródło:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz