1 porcja
1 połówka kurczaka bez kości (zostawione jest tylko skrzydełko z kością przy piersi)
marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztarda
- sól
Przygotuj marynatę:
zmiksuj czosnek, sok z cytryny i musztardę, następnie powoli jednostajnym cienkim strumieniem zacznij dolewać olej. Marynata powinna konsystencją przypominać majonez. Zamarynuj w niej przez dobę oczyszczonego, umytego i osuszonego kurczaka.
Po tym czasie ugrilluj z dwóch stron mięso do miękkości (ok. 45 min), smarując od czasu do czasu pędzelkiem zamoczonym w marynacie. Pamiętaj, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, aby kurczak się nie spalił, zanim będzie gotowy.
Rada:
Do marynaty możesz dodać 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny.
źródło: http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/56,110783,11602543,Cytrynowy_kurczak__Lemon_Chicken_,,6.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz