niedziela, 29 kwietnia 2012

Cytrynowy kurczak (Lemon Chicken)






1 porcja

1 połówka kurczaka bez kości (zostawione jest tylko skrzydełko z kością przy piersi)

marynata:


  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżka musztarda 
  • sól


Przygotuj marynatę:


zmiksuj czosnek, sok z cytryny i musztardę, następnie powoli jednostajnym cienkim strumieniem zacznij dolewać olej. Marynata powinna konsystencją przypominać majonez. Zamarynuj w niej przez dobę oczyszczonego, umytego i osuszonego kurczaka.
Po tym czasie ugrilluj z dwóch stron mięso do miękkości (ok. 45 min), smarując od czasu do czasu pędzelkiem zamoczonym w marynacie. Pamiętaj, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, aby kurczak się nie spalił, zanim będzie gotowy.

Rada:

 Do marynaty możesz dodać 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz