- marynowane papryczki jalapeno
- sos BBQ
Papryczki opiecz z dwóch stron na rozgrzanym grillu, a następnie drobno posiekaj lub rozetrzyj na miazgę. Dodaj do nich sos BBQ (barbecue, do kupienia w sklepach, przyrządzony na bazie ketchupu z dodatkiem karmelu, octu z białego wina, marchewki, selera naciowego, czosnku, cebuli, sosu Louisiana, musztardy i naturalnego ekstraktu dymu) i wymieszaj. Papryczki jalapeno są bardzo ostre, dlatego ilość użytych papryczek zależy od pożądanej ostrości salsy.
Guacamole
4 porcje
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 dużego pomidora
- 1/2 białej cebuli
- 1/4 szklanki kolendry
- 2 ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z 2 limonek
- 1 zielona ostra papryczka (np. jalapeno)
- sól
Wykonanie:
Pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek, papryczkę i kolendrę drobno posiekaj. Awokado obierz, usuń pestki i w misce rozgnieć widelcem - natychmiast dodaj sok z limonki, dzięki temu awokado zachowa zielony kolor i nie sczernieje. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i dopraw solą.
Rada:
Jeśli nie chcesz, aby guacamole było bardzo ostre, nie dodawaj całej papryczki.
źródło:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz