Słodko-kwaskowe pomarańcze świetnie podkreślą smak delikatnej cielęciny.
Cielęcina w pomarańczach
Składniki:
- 2 kg zadniej cielęciny
- sól
- 4 pomarańcze
- 10 dag dżemu pomarańczowego
- 3 dag masła
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka ziaren pieprzu
Sposób wykonania:
Pomarańcze sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dżem, sok, połowę startej skórki i masło utrzyj na jednolitą masę. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą. Brytfannę posmaruj olejem, włóż mięso, zrumień, podlej bulionem. Piecz 70 minut w temp. 180°C. Po 30 minutach posmaruj masą pomarańczową. Pozostałe pomarańcze obierz. Jedną podziel na cząstki, z dwóch wyciśnij sok. Skórki pokrój w paski. Gotową pieczeń wyjmij z brytfanny. Sos z pieczenia przecedź przez gęste sitko do garnka. Dodaj sos sojowy, cząstki pomarańczy, skórki i ziarna pieprzu, zagotuj. Pieczeń pokrój w plastry i podawaj z gorącym sosem pomarańczowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz