piątek, 6 kwietnia 2012

Cielęcina w pomarańczach



Słodko-kwaskowe pomarańcze świetnie podkreślą smak delikatnej cielęciny.

Cielęcina w pomarańczach

Składniki: 

  • 2 kg zadniej cielęciny
  • sól 
  • 4 pomarańcze 
  • 10 dag dżemu pomarańczowego 
  • 3 dag masła 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 szklanka bulionu 
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu

Sposób wykonania: 

Pomarańcze sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dżem, sok, połowę startej skórki i masło utrzyj na jednolitą masę. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą. Brytfannę posmaruj olejem, włóż mięso, zrumień, podlej bulionem. Piecz 70 minut w temp. 180°C. Po 30 minutach posmaruj masą pomarańczową. Pozostałe pomarańcze obierz. Jedną podziel na cząstki, z dwóch wyciśnij sok. Skórki pokrój w paski. Gotową pieczeń wyjmij z brytfanny. Sos z pieczenia przecedź przez gęste sitko do garnka. Dodaj sos sojowy, cząstki pomarańczy, skórki i ziarna pieprzu, zagotuj. Pieczeń pokrój w plastry i podawaj z gorącym sosem pomarańczowym.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz