Klasyka rodzinnych obiadów - kurczak faszerowany nadzieniem z wątróbki z pietruszką. Podawaj go z opiekanymi ćwiartkami ziemniaków.
Kurczak z nadzieniem
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1.7 kg)
- 1/2 kostki (100 g) masła
- sól i pieprz
Nadzienie:
- 1 szklanka tartej bułki
- 2 wątróbki drobiowe
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek natki
- mleko do ew. rozrzedzenia nadzienia
- cukier
Sposób wykonania:
Przygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, jajka i masło. Dokładnie wyrób ręką. Jeśli masa będzie bardzo ścisła, po trochu dodawaj mleka. Na koniec dodaj posiekane listki natki. Przygotuj kurczaka: dokładnie wymyj i oczyść go w środku i na zewnątrz. Wytnij szyjkę i skrzydełka (nie wyrzucaj, upieczesz je razem z kurczakiem), usuń kuper. Dopraw solą i pieprzem od wewnątrz i na zewnątrz. Porcjami dokładnie nafaszeruj kurczaka, zszyj nitką lub zepnij fałdy, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Nitką zwiąż nogi kurczaka. Do brytfanki z rusztem nalej wody na wysokość ok. 1 cm. Na ruszcie ułóż kurczaka grzbietem do dołu oraz skrzydełka i szyjkę. Obłóż kawałkami masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i na 10 min włącz termoobieg. Po tym czasie przełącz na zwykły piec. Smaruj pędzelkiem lub polewaj kurczaka wodą z brytfanki co 20-25 min. Po godzinie pieczenia bardzo ostrożnie przełóż kurczaka grzbietem do góry i kontynuuj pieczenie przez kolejne pół godziny. Po tym czasie znów włącz termoobieg i piecz 15 min, po czym przekręć kurczaka z powrotem na grzbiet i piecz ponownie 15 min (obserwuj skórkę, ma się zrumienić). Pamiętaj, żeby obracać też skrzydełka i szyjkę. Całkowity czas pieczenia to jakieś 2 godziny. Ważne - skrzydełka i szyjka będą gotowe wcześniej. Wyjmij kurczaka z piekarnika, ułóż na desce i najpierw usuń nitki, potem rozetnij wzdłuż pierś, rozchyl mostek i ostrożnie wyjmij gorące nadzienie. Następnie wykrój kręgosłup z obu stron. Podziel kurczaka na ćwiartki lub mniejsze kawałki, według gustu. Przelej sos z brytfanki do sosjerki. Rada: nadzienie będzie delikatniejsze, jeśli białka jajek ubijesz na sztywną pianę. Wówczas dodajesz je na końcu i delikatnie wyrabiasz masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz