sobota, 28 kwietnia 2012

Sałata z polędwiczką wieprzową opiekaną na grillu


4 porcje


Składniki: 

  • 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
  • 200-300 g miksu sałat, np. rukoli, roszponki, sałaty lodowej i młodego szpinaku
  • dowolne warzywa, np. awokado, pomidor, ogórek, marynowana kukurydza
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki płynnego miodu

Marynata na jedną polędwiczkę: 



  • 1/2 łyżeczki ostrej papryczki chili w proszku 
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki oregano 
  • 1/2 łyżeczki kolendry 
  • 2 łyżki oleju
  • sól



Sposób wykonania: 

Mięso oczyść, umyj i osusz. W misce wymieszaj składniki marynaty i obtocz w niej polędwiczkę. Odstaw na 1 godzinę. Po tym czasie uwędź polędwiczkę na grillu z pokrywą przez około 20 minut, obracając od czasu do czasu i smarując marynatą. Jeśli nie masz grilla z pokrywą, upiecz polędwiczkę na średnio rozgrzanym grillu przez około 30 minut.



Przygotuj sos: 



dokładnie wymieszaj musztardę i miód.
Umyte i osuszone sałaty wymieszaj z sosem i rozłóż na talerze. Dodaj pokrojoną w plastry polędwiczkę, wybrane pokrojone w plastry warzywa oraz kukurydzę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz