4 porcje
Składniki:
- 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
- 200-300 g miksu sałat, np. rukoli, roszponki, sałaty lodowej i młodego szpinaku
- dowolne warzywa, np. awokado, pomidor, ogórek, marynowana kukurydza
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki płynnego miodu
Marynata na jedną polędwiczkę:
- 1/2 łyżeczki ostrej papryczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżki oleju
- sól
Sposób wykonania:
Mięso oczyść, umyj i osusz. W misce wymieszaj składniki marynaty i obtocz w niej polędwiczkę. Odstaw na 1 godzinę. Po tym czasie uwędź polędwiczkę na grillu z pokrywą przez około 20 minut, obracając od czasu do czasu i smarując marynatą. Jeśli nie masz grilla z pokrywą, upiecz polędwiczkę na średnio rozgrzanym grillu przez około 30 minut.
Przygotuj sos:
dokładnie wymieszaj musztardę i miód.
Umyte i osuszone sałaty wymieszaj z sosem i rozłóż na talerze. Dodaj pokrojoną w plastry polędwiczkę, wybrane pokrojone w plastry warzywa oraz kukurydzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz