niedziela, 4 grudnia 2016

Barszcz wołyński


Składniki

  • 500 g mięsa wołowego ( u mnie szponder)
  • 500 g małych buraków
  • 1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • zielenina

Przygotowanie

 
Mięso ugotowałem poprzedniego dnia, po wyjęciu oddzieliłem je od kości. Mięso pokroiłem w kostkę. Do wywaru, w którym gotowało się mięso włożyłem poszatkowaną kapustę, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotowałem do miękkości warzyw. Następnie dodałem ugotowaną fasolę razem z częścią wywaru, ugotowane i obrane buraki ( pokrojone w paski ). Wrzuciłem świeże listki laurowe (mogą być suszone ), gotowałem jeszcze kilka minut. Zdjąłem z ognia, dodałem zahartowaną śmietanę , wrzuciłem zieleninę i pokrojone mięso. Zupa najlepiej smakuje podgrzewana , a zwłaszcza następnego dnia.
źródło: http://smaker.pl/przepis-barszcz-wolynski,119394,obserwator.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz