Składniki
- 500 g mięsa wołowego ( u mnie szponder)
- 500 g małych buraków
- 1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli
- 1 pęczek włoszczyzny
- ćwiartka kapusty włoskiej
- 4 ziemniaki
- sól
- pieprz
- listek laurowy
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- zielenina
Przygotowanie
Mięso ugotowałem poprzedniego dnia, po wyjęciu oddzieliłem je od kości. Mięso pokroiłem w kostkę. Do wywaru, w którym gotowało się mięso włożyłem poszatkowaną kapustę, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotowałem do miękkości warzyw. Następnie dodałem ugotowaną fasolę razem z częścią wywaru, ugotowane i obrane buraki ( pokrojone w paski ). Wrzuciłem świeże listki laurowe (mogą być suszone ), gotowałem jeszcze kilka minut. Zdjąłem z ognia, dodałem zahartowaną śmietanę , wrzuciłem zieleninę i pokrojone mięso. Zupa najlepiej smakuje podgrzewana , a zwłaszcza następnego dnia.
źródło: http://smaker.pl/przepis-barszcz-wolynski,119394,obserwator.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz