Składniki
- 4 plastry schabu
- 4 plastry surowej szynki wędzonej
- garść suszonych śliwek
- 0.5 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz, majeranek, musztarda łyżka mąki + łyżka kwaśnej śmietany do zagęszczenia
Przygotowanie
Mięso rozbijamy dość cienko. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Z jednej strony smarujemy musztardą (pół łyżeczki). Na mięsie układamy śliwki, zwijamy ciasno roladki. Każdą roladkę owijamy plastrem szynki. Roladki obsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym na złoty kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy 3-4 pokrojone śliwki i dusimy pod przykryciem 30 minut (aż roladki będą miękkie). Pod koniec sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne.
źródło: http://smaker.pl/przepis-roladki-ze-sliwka,122365,patusia5.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz