niedziela, 18 grudnia 2016

Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami

Dania główne

Składniki

  • 1 kg białej kapusty
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 szklanka wody
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka powideł śliwkowych
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

 
Białą kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści i szatkujemy, kiszoną odciskamy z soku. Obie wrzucamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę, chwilę smażymy. Dodajemy do niej pokrojoną w grubą kostkę łopatkę, wszystko smażymy do zrumienienia, wrzucamy do garnka z kapustą, razem z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy dosłownie 15 minut. Bigos przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 1,5 godziny w 170 stopniach. Po tym czasie, pieczemy już bez przykrycia około 20 minut. Jeżeli wolicie mniej słodki bigos, dodajcie do niego w połowie pieczenia (po spróbowaniu oczywiście :)) sok z kiszonej kapusty
źródło: http://smaker.pl/przepis-pieczony-bigos-z-wieprzowina-i-powidlami,122227,kardamonovy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz