Składniki
- 1 kg białej kapusty
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 szklanka wody
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżka powideł śliwkowych
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna jałowca
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie
Białą kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści i szatkujemy, kiszoną odciskamy z soku. Obie wrzucamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę, chwilę smażymy. Dodajemy do niej pokrojoną w grubą kostkę łopatkę, wszystko smażymy do zrumienienia, wrzucamy do garnka z kapustą, razem z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy dosłownie 15 minut. Bigos przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 1,5 godziny w 170 stopniach. Po tym czasie, pieczemy już bez przykrycia około 20 minut. Jeżeli wolicie mniej słodki bigos, dodajcie do niego w połowie pieczenia (po spróbowaniu oczywiście :)) sok z kiszonej kapusty
źródło: http://smaker.pl/przepis-pieczony-bigos-z-wieprzowina-i-powidlami,122227,kardamonovy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz