Składniki
- mąka 1 szklanka
- Cukier puder 11/4 szklanki
- białko jaja kurzego 1 szklanka
- mak 1 szklanka
- Margaryna 25 dag
- Proszek do pieczenia 1 łyzka
- aromat migdałowy 1 szt
- tłuszcz do formy
- posypka do formy
Przygotowanie
Wykonanie:
Margarynę podgrzać i przestudzić. Wymieszać mak z cukrem, mąką i dodać rozpuszczoną margarynę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Margarynę podgrzać i przestudzić. Wymieszać mak z cukrem, mąką i dodać rozpuszczoną margarynę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z resztą składników, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 170 stopni około 35 minut.
źródło: http://smaker.pl/przepis-makowiec-z-samych-bialek,119543,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz