Składniki
- 6 ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 mała cebula
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- Pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki ścieramy na tarce. Na przemian - 1 na najgrubszych oczkach, 1 na średnich - aż zetrzemy wszystkie. Powinny nam powstać ziemniaczane wiórki różnej wielkości.
Ziemniaki przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy jajko, szczyptę gałki muszkatołowej i łyżkę mąki.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Ziemniaki przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy jajko, szczyptę gałki muszkatołowej i łyżkę mąki.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Zwykle przed położeniem pierwszego placka sprawdzam, czy olej jest mocno rozgrzany, kładąc na patelnię jeden wiórek ziemniaczany. Gdy przypiecze się na złoto, ściągam go z patelni i zaczynam wykładać ciasto.
Wykładam łyżkę ciasta na patelnię i lekko je rozpłaszczam. Smażę na złoto z obu stron. Następnie odkładam na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz.
Na patelni mieszczą mi się 3 placuszki jednocześnie. Są mniejsze niż standardowe - ale dzięki temu są bardziej chrupiące i smaczniejsze :)
Wykładam łyżkę ciasta na patelnię i lekko je rozpłaszczam. Smażę na złoto z obu stron. Następnie odkładam na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz.
Na patelni mieszczą mi się 3 placuszki jednocześnie. Są mniejsze niż standardowe - ale dzięki temu są bardziej chrupiące i smaczniejsze :)
źródło: http://smaker.pl/przepis-chrupiace-i-pyszne-placki-ziemniaczane,119585,agnieszkacrow.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz