piątek, 30 grudnia 2016

Barszcz ukraiński

Zupy

Składniki

  • sok
  • buraki
  • ziemniaki
  • marchew
  • pietruszka
  • por
  • cebula
  • seler
  • czosnku
  • fasola 
  • koperek
  • śmietana
  • masło
  • pieprz 
  • liść
  • ziele
  • kminek
  • cayenne
  • cukier
  • ocet
  • sól 

Przygotowanie

Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Cebulę i por kroimy w kostkę, szklimy na maśle, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek i wszystkie pokrojone w kostkę warzywa. Całość chwilę przesmażamy dla uwolnienia smaku oraz aromatu składników.
Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku oraz wszystkie podsmażone warzywa i gotujemy je do miękkości.
Następnie do zupy dolewamy sok z buraczków, zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek i ugotowaną fasolę, zakwaszamy octem jabłkowym, doprawiamy cukrem, pieprzem (czarnym i cayenne) oraz solą. Na koniec zupę zabielamy śmietaną.
Gotowy barszczyk możemy podać z mięsną "wkładką" w postaci kiełbasy lub pokrojonej wędliny.

źródło: http://smaker.pl/przepis-barszcz-ukrainski,119832,futka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz