Składniki
- Ziemniaki 1 kg
- Jajo kurze 1 szt
- mąka 4 łyżki
- Bułka tarta 2 łyżki
- Papryka czerwona 1 szt
- papryka zielona 1 szt
- Czosnek 5 ząbków
- sól i pieprz do smaku
- Soda oczyszczona 1 szczypta
- świeża bazylia
- olej do smażenia
Przygotowanie
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć. Paprykę i czosnek oczyścić i drobno posiekać blenderem. Połączyć składniki, dodać jajko, mąkę, bułkę tartą, posiekaną bazylię, doprawić do smaku i dobrze wyrobić masę. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
źródło: http://smaker.pl/przepis-placki-ziemniaczane-z-papryka,119606,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz