Składniki
- 1 kg chudego boczku
- 20 ml białego octu winnego
- 1 łyżeczka (płaska) soli
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka cząbru
- 1 chilli
- 1 l białego wytrawnego wina
- 2 łyżki smalcu
Przygotowanie
Boczek kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy ocet, sól, posiekany czosnek, cząber, chilli i wino. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki na 3 dni.
Następnie całość przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiano.
Podajemy z pieczywem.
Następnie całość przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiano.
Podajemy z pieczywem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-boczek-w-czosnku-i-winie,119596,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz