piątek, 16 grudnia 2016

Boczek w czosnku i winie

Dania główne

Składniki

  • 1 kg chudego boczku
  • 20 ml białego octu winnego
  • 1 łyżeczka (płaska) soli
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 chilli
  • 1 l białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki smalcu

Przygotowanie

 
Boczek kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy ocet, sól, posiekany czosnek, cząber, chilli i wino. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki na 3 dni.

Następnie całość przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiano.

Podajemy z pieczywem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-boczek-w-czosnku-i-winie,119596,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz