Składniki
- 1 mała kapusta włoska
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 500 ml bulionu warzywnego
- 500 g kabaczka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 300 g łopatki wieprzowej
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę.
Kapustę grubo szatkujemy, dodajemy do cebuli, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na małym ogniu.
Kabaczka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę, razem z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim, dodajemy do kapusty.
Mięso mielimy, oprószamy solą i pieprzem, formujemy małe pulpeciki, dodajemy do całości.
Dusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszamy.
„Nadmiar” płynu odparowujemy (jeśli lubimy dużo sosu, to nie), doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem.
Podajemy z pieczywem.
Kapustę grubo szatkujemy, dodajemy do cebuli, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na małym ogniu.
Kabaczka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę, razem z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim, dodajemy do kapusty.
Mięso mielimy, oprószamy solą i pieprzem, formujemy małe pulpeciki, dodajemy do całości.
Dusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszamy.
„Nadmiar” płynu odparowujemy (jeśli lubimy dużo sosu, to nie), doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem.
Podajemy z pieczywem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kapusta-wloska-z-kabaczkiem-i-miesem,119425,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz