sobota, 3 grudnia 2016

Kapusta włoska z kabaczkiem i mięsem

Dania główne

Składniki

  • 1 mała kapusta włoska
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 500 g kabaczka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

 
Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę.

Kapustę grubo szatkujemy, dodajemy do cebuli, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na małym ogniu.

Kabaczka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę, razem z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim, dodajemy do kapusty.

Mięso mielimy, oprószamy solą i pieprzem, formujemy małe pulpeciki, dodajemy do całości.

Dusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszamy.

„Nadmiar” płynu odparowujemy (jeśli lubimy dużo sosu, to nie), doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem.

Podajemy z pieczywem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kapusta-wloska-z-kabaczkiem-i-miesem,119425,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz