Składniki
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 4 całe jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- rodzynki, figi, daktyle, morele (co tam macie)
- posiekane migdały, orzechy
- 2 opakowania mieszanki do keksu
Przygotowanie
- Masło ucieramy dodając stopniowo cukier i żółtka na puszystą masę. Wsypujemy połowę mąki, proszek do pieczenia i sodę; miksujemy dodajemy dwa całe jajka; miksujemy, dodajemy druga połowę mąki, pozostałe jajka oraz ekstrakt waniliowy.
- ciasto jest gęste, ale takie ma być. Bakalie obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem długiej keksówki, lub dwóch mniejszych, wtedy będziemy mieli nieco niższy; ja tak właśnie zrobiłam. Pieczemy ok 50-60 min w 170st.
- Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem...
źródło: http://smaker.pl/przepis-keks-polski,122385,izaa-a.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz