Składniki
- Marchewka 3 szt.
- Ziemniaki 4 szt.
- Pietruszka 1 szt.
- Jabłko 1 szt.
- Jajko 4 szt.
- Cebula 1 szt.
- Kawałek selera
- Ogórek kiszony 3 szt.
- Groszek konserwowy 0,5 puszki
- Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
- Majonez 3 łyżki
- Musztarda 1 łyżka
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Marchewki, ziemniaki, seler i pietruszkę myjemy i obieramy ze skórki. Gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie (uważamy, żeby się nie rozgotowały). W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu odstawiamy wszystko, aby przestygło.
Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy do dużej miski. Ogórki kiszone i jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ugotowane i wystudzone warzywa oraz obrane ze skorupek jajka kroimy w kostkę. Przekładamy wszystko do miski z pozostałymi składnikami. Wsypujemy do tego odsączony groszek oraz kukurydzę.
W małej miseczce mieszamy ze sobą majonez i musztardę. Zalewamy tym sałatkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
źródło: http://smaker.pl/przepis-salatka-jarzynowa,122363,izek.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz