Składniki
- Ciasto
- 200 g masła
- 100 g cukru
- jajko
- 3 – 4 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki sody
- 400 g mąki pszennej tortowej
- +1 czubata łyżka kakao
- Masa serowa:
- budyń => 600 ml mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 budynie śmietankowe
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kg zmielonego twarogu
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- + 2 szklanki owoców (malin, wiśni – mogą być też mrożone)
Przygotowanie
Masło cukier, śmietanę i jajko razem zagniatamy dodajemy stopniowo przesianą mąkę z sodą. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. 2/3 ciasta wylepiamy foremkę 25 na 35 cm wyłożoną papierem. Do reszty ciasta dodajemy kakao, zagniatamy i wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania nadzienia.
Z podanych składników gotujemy budyń (można to zrobić dzień wcześniej) – studzimy.
W misce ucieramy jajka, cukier i przestudzony budyń. Dodajemy twarożek oraz proszek budyniowy i mąkę. Masę wylewamy na jasny spód sernikowy. Na wierzchu układamy owoce. Ciasto kakaowe ścieramy na tarce o dużych oczkach – posypujemy nim sernik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
źródło: http://smaker.pl/przepis-sernik-z-gotowanym-budyniem-i-owocami-czym-sie-rozni-od-zwyklego,119525,dziablicawkuchni.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz