Składniki
- na ciasto:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1,5 szklanki ciemnego cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 50 g miękkiego masła
- ekstrakt z wanilii
- 1,5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie
Wykonanie:
ciasto:
ciasto:
1.Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, powoli dodawać olej cały czas mieszając.
2.Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
3.Dodać orzechy, następnie startą marchewkę i mieszać do połączenia się wszystkich składników.
4.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
5.Wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwie części.
6.Spód posmarować wcześniej przygotowanym kremem, przykryć drugą częścią ciasta i posmarować wierzch pozostałą porcją kremu.
krem:
Serek utrzeć z masłem i kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii, dodając porcjami cukier puder. Gotowym kremem przełożyć ciasto.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasto-marchewkowe,119442,anakola.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz