niedziela, 4 grudnia 2016

Ciasto marchewkowe

Desery

Składniki

  • na ciasto:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki ciemnego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g miękkiego masła
  • ekstrakt z wanilii
  • 1,5 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

Wykonanie:


ciasto:

1.Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, powoli dodawać olej cały czas mieszając.
2.Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
3.Dodać orzechy, następnie startą marchewkę i mieszać do połączenia się wszystkich składników.
4.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
5.Wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwie części.
6.Spód posmarować wcześniej przygotowanym kremem, przykryć drugą częścią ciasta i posmarować wierzch pozostałą porcją kremu.
krem:

Serek utrzeć z masłem i kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii, dodając porcjami cukier puder. Gotowym kremem przełożyć ciasto.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasto-marchewkowe,119442,anakola.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz