Składniki
- Składniki na ciasto:
- Mąka krupczatka 0,5 kg
- Masło 20 dag
- Margaryna 10 dag
- żółtko jaja kurzego ugotowane 5 szt
- Cukier puder 15 dag
- papier do pieczenia
- Składniki na farsz jabłkowy:
- Jabłko 1 kg
- Cynamon
- Cukier
Przygotowanie
Wykonanie:
Wymieszać składniki i zagnieść kruche ciasto, pozostawić na pół godziny w chłodnym miejscu.
Następnie podzielić ciasto na dwie części, jedną część rozwałkować, przełożyć do formy i podpiec na złoty kolor.
Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, jeżeli mamy jabłka bardzo soczyste to musimy odcisnąć sok, przyprawić cukrem i cynamonem według uznania. Rozłożyć na podpieczonym i wystudzonym placku, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut również na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kruchy-placek-z-jablkami,119379,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz