Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajo (M)
- 4 łyżki płynnego miodu
- 0,5 szklanki cukru (można użyć brązowego)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 0,5 szklanki oleju
- szczypta soli
- 1,5 garści bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina)
- polewa czekoladowa
Przygotowanie
Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz bakalii, zmiksować na najszybszych obrotach, do połączenia składników.
Potem wrzucić bakalie, wymieszać łyżką.
Prostokątną foremkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Po ostudzeniu polać polewą czekoladową,
Potem wrzucić bakalie, wymieszać łyżką.
Prostokątną foremkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Po ostudzeniu polać polewą czekoladową,
źródło: http://smaker.pl/przepis-piernik-najszybszy-na-swiecie,122033,ewaaa.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz