niedziela, 18 grudnia 2016

Piernik najszybszy na świecie

Desery

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajo (M)
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 0,5 szklanki cukru (można użyć brązowego)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1,5 garści bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina)
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

 
Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz bakalii, zmiksować na najszybszych obrotach, do połączenia składników.

Potem wrzucić bakalie, wymieszać łyżką.

Prostokątną foremkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Po ostudzeniu polać polewą czekoladową,
źródło: http://smaker.pl/przepis-piernik-najszybszy-na-swiecie,122033,ewaaa.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz