Składniki
- Biszkopt:
- 3 jajka L
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- + kilka łyżek soku z brzoskwiń
- Krem:
- 1 litr schłodzonej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- puszka brzoskwiń (lub około 500g zagotowanych z cukrem i wodą)
- 2 łyżki żelatyny
- 4 duże wafelki Prince Polo (ja polecam wafelki orzechowe, łącznie 200 g)
- tabliczka czekolady (przy orzechowych polecam taką z kawałkami orzechów laskowych (nie całych orzechów!)
- + 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej (lub morelowej) – rozpuszczone w 3 szklankach gorącej wody
Przygotowanie
Biszkopt niecodzienny i eksperymentalny nawet jak na mnie (idea gdzieś tam wypatrzona w internecie). Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami dwie łyżki cukru. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem na kogel mogel – pod koniec dodajemy olej i śmietanę. Maki przesiewamy wraz z proszkiem. Żółtka dodajemy do białek, następnie delikatnie mieszając dodajemy mąkę. Blaszkę (myślę, że 30 na 35 lub 40 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę jajeczną rozprowadzamy po całości równomiernie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 – 20 minut. Biszkopt może nam wyrosnąć jak nigdy, ale szybko też opadnie (wyrówna się). Ciasto odwracamy skórką do dołu już po wystudzeniu i nasączamy.
Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (ale nie stężenia!). Do reszty soku (około pół szklanki) wsypujemy żelatynę po czym, gdy napęcznieje – rozpuszczamy ją. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie, a następnie posiekaną czekoladę i pokrojone (nie za drobno) wafelki. Mieszamy całość łyżką, wylewamy na biszkopt i wyrównujemy. Wkładamy an godzinę do lodówki, aby krem dobrze stężał. Na całość wylewamy zimna galaretkę i wstawiamy raz jeszcze do lodówki, aby stężała.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasto-z-prince-polo-i-brzoskwiniami,119733,dziablicawkuchni.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz