środa, 7 grudnia 2016

Domowa zupa jarzynowa na żeberkach

Zupy

Składniki

  • 1 kg żeberek wędzonych
  • 4 ziemniaki
  • Cebula biała
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 7 brukselek
  • kilka różyczek kalafiora
  • groszek mrożony
  • 20 dag zielonej fasolki
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • lubczyk
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

 
  1. Do garnka z zimną wodą wkładamy żeberka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dusimy na bardzo małym ogniu ok. 4 godziny.
  2. Gdy wywar będzie już esencjonalny dodajemy warzywa. Możemy kupić gotową mieszankę warzyw mrożonych, ale ja dodatkowo dodaję od zupy jeszcze ziemniaki i cebulę, a na koniec gotowania mrożony groszek (żeby nie stracił koloru i pozostał chrupiący).
  3. Jeśli nie macie gotowej mieszanki warzyw to na początek dodajemy pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, w mniejszą kostkę marchewkę i pietruszkę a w drobną kosteczkę cebulę. Brukselkę i fasolkę dodajemy w całości a kalafior dzielimy na mniejsze cząstki.
  4. Przyprawiamy pieprzem, lubczykiem, koperkiem i natką pietruszki i gotujemy nadal na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  5. Gdy warzywa będą już miękkie, wyłączamy ogień i dodajemy mrożony groszek. Czekamy chwilę, aż się rozmrozi i solimy zupę do smaku.
  6. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i świeżym chlebem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-domowa-zupa-jarzynowa-na-zeberkach,119496,agnieszkacrow.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz