Składniki
- 1 kg żeberek wędzonych
- 4 ziemniaki
- Cebula biała
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 7 brukselek
- kilka różyczek kalafiora
- groszek mrożony
- 20 dag zielonej fasolki
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- lubczyk
- Koperek
- Natka pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Do garnka z zimną wodą wkładamy żeberka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dusimy na bardzo małym ogniu ok. 4 godziny.
- Gdy wywar będzie już esencjonalny dodajemy warzywa. Możemy kupić gotową mieszankę warzyw mrożonych, ale ja dodatkowo dodaję od zupy jeszcze ziemniaki i cebulę, a na koniec gotowania mrożony groszek (żeby nie stracił koloru i pozostał chrupiący).
- Jeśli nie macie gotowej mieszanki warzyw to na początek dodajemy pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, w mniejszą kostkę marchewkę i pietruszkę a w drobną kosteczkę cebulę. Brukselkę i fasolkę dodajemy w całości a kalafior dzielimy na mniejsze cząstki.
- Przyprawiamy pieprzem, lubczykiem, koperkiem i natką pietruszki i gotujemy nadal na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Gdy warzywa będą już miękkie, wyłączamy ogień i dodajemy mrożony groszek. Czekamy chwilę, aż się rozmrozi i solimy zupę do smaku.
- Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i świeżym chlebem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-domowa-zupa-jarzynowa-na-zeberkach,119496,agnieszkacrow.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz