wtorek, 3 stycznia 2017

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem


Składniki

  • 5 dużych ziemniaków
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • sól do smaku
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia

Przygotowanie

 
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy je na sito ustawione na misce i delikatnie odciskamy. Skrobię, która pozostała na dnie dodajemy do ziemniaków, do których dodajemy także jajka, mąkę, śmietanę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

* zapobiegnie ciemnieniu ziemniaków
Gotowe placki podajemy jako samodzielne danie z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Placki świetnie sprawdzą się także z dodatkiem sosu pieczarkowego lub kurkowego.
źródło: http://smaker.pl/przepis-placki-ziemniaczane-ze-szczypiorkiem,119877,futka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz