Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka koperku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka śmietany
- sól do smaku
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Przygotowanie
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy je na sito ustawione na misce i delikatnie odciskamy. Skrobię, która pozostała na dnie dodajemy do ziemniaków, do których dodajemy także jajka, mąkę, śmietanę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
* zapobiegnie ciemnieniu ziemniaków
Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
* zapobiegnie ciemnieniu ziemniaków
Gotowe placki podajemy jako samodzielne danie z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Placki świetnie sprawdzą się także z dodatkiem sosu pieczarkowego lub kurkowego.
źródło: http://smaker.pl/przepis-placki-ziemniaczane-ze-szczypiorkiem,119877,futka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz