Składniki
- BISZKOPT
- 10 jajek
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru pudru
- 0,5 szklanki bakalii (orzechy i rodzynki)
- MASA
- 0,5 kostki masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- DODATKI
- cukier puder
Przygotowanie
BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy bakalie, a powstałą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut.
MASA:
Jajka ubijamy z cukrem na parze, studzimy, a następnie ucieramy z masłem. Na koniec do masy dodajemy kakao i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
WYKOŃCZENIE:
Ostudzony biszkopt dzielimy na pół, przekładamy masą, składamy, a wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-biszkopt-z-masa-kakaowa,120292,futka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz