niedziela, 29 stycznia 2017

Biszkopt z masą kakaową

Desery

Składniki

  • BISZKOPT
  • 10 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 0,5 szklanki bakalii (orzechy i rodzynki)
  • MASA
  • 0,5 kostki masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • DODATKI
  • cukier puder

Przygotowanie

 
BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy bakalie, a powstałą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut.
MASA:
Jajka ubijamy z cukrem na parze, studzimy, a następnie ucieramy z masłem. Na koniec do masy dodajemy kakao i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
WYKOŃCZENIE:
Ostudzony biszkopt dzielimy na pół, przekładamy masą, składamy, a wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-biszkopt-z-masa-kakaowa,120292,futka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz