.
Składniki
- 2 pstrągi wypatroszone
- 3 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki (mniejsza połowa)
- natka koperku (mniejsza połowa)
- sól, pieprz
- cytryna
Przygotowanie
Pstrąga należy umyć a następnie osuszyć. Delikatnie ponacinać, popieprzyć i posolić.
Masło wymieszać z koperkiem i pietruszką oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Otrzymaną masę powkładać w nacięcia w rybie oraz do środka.
Wyciąć dwa kawałki foli aluminiowej i nasmarować pozostałą masą. Włożyć pstrąga do folii a na wierzch ułożyć plasterki cytryny. Delikatnie można go również wtedy skropić sokiem z cytryny.
Folię zawinąć tak by w środku była przestrzeń, co spowoduje że rybka się upiecze a nie ugotuje.
Folię zawinąć tak by w środku była przestrzeń, co spowoduje że rybka się upiecze a nie ugotuje.
Tak przygotowanego pstrąga pieczemy w folii przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni
źródło: http://smaker.pl/przepis-pstrag-pieczony-w-piekarniku,120311,habibichi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz