poniedziałek, 30 stycznia 2017

Pstrąg pieczony w piekarniku

Dania główne
.

Składniki

  • 2 pstrągi wypatroszone
  • 3 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki (mniejsza połowa)
  • natka koperku (mniejsza połowa)
  • sól, pieprz
  • cytryna

Przygotowanie

 
Pstrąga należy umyć a następnie osuszyć. Delikatnie ponacinać, popieprzyć i posolić.
Masło wymieszać z koperkiem i pietruszką oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Otrzymaną masę powkładać w nacięcia w rybie oraz do środka.
Wyciąć dwa kawałki foli aluminiowej i nasmarować pozostałą masą. Włożyć pstrąga do folii a na wierzch ułożyć plasterki cytryny. Delikatnie można go również wtedy skropić sokiem z cytryny. 
Folię zawinąć tak by w środku była przestrzeń, co spowoduje że rybka się upiecze a nie ugotuje.
Tak przygotowanego pstrąga pieczemy w folii przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni
źródło: http://smaker.pl/przepis-pstrag-pieczony-w-piekarniku,120311,habibichi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz