Składniki
- Pierś z kurczaka podwójna duża 1 szt.
- Masło 2 łyżki
- Czosnek 1duży ząbek
- Sól i pieprz
- Ser Gouda 4 plastry
- Jajko 1 szt.
- Olej do smażenia
- Bułka tarta do panierowania
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie czyścimy , przecinamy na pół. Dzielimy każdą pierś tak aby powstały cztery płaty. Po kolei wkładamy każdy płat do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem.
W międzyczasie do masła dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i szczyptę soli, ucieramy na jednolitą masę.
Następnie bierzemy przygotowane płaty i smarujemy masłem czosnkowym oraz kładziemy plasterek sera, zwijamy w rulon i panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a potem obtaczamy w bułce tartej.
Na patelnię wlewamy olej i mocno rozgrzewamy, gdy temperatura będzie wystarczająco wysoka układamy nasze kotlety i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kotlet-devolay-z-piersi-kurczaka,120258,danutast1.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz