środa, 18 stycznia 2017

Pierogi ruskie na golasa

Dania główne

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • kostka białego sera najlepiej półtłusty
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz
  • mąka ziemniaczana
  • jajo

Przygotowanie

 
Zaczynamy od umycia i ugotowania ziemniaków w mundurkach. Cebulę kroimy w malutką kosteczkę - ja wrzuciłam do blendera - podsmażamy aby się zeszkliła i odstawiamy do ostudzenia.
Ugotowane ziemniaki obieramy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Ser również przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulę i wszystko mieszamy. Powstałą masę dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, ziemniaki które zabraliśmy, sól, pieprz i wszystko razem jeszcze raz mieszamy na gładką, jednolitą masę.
Z powstałej masy można uformować kluseczki tak jak ja lub np rozwałkować i wycinać kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie ok 1-2 minuty od wypłynięcia.
Najlepiej smakują ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub cebulką i tłuszczykiem jak to ruskie pierogi
źródło: http://smaker.pl/przepis-pierogi-ruskie-na-golasa,120152,tasty-and-fit.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz