.
Składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 20 dag grzybów (tym razem użyłam kurek)
- 250 ml śmietanki 30%
- świeży koperek
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- łyżka masła
- olej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Mięso przekładamy do miski. Wbijamy do niego 1 jajko, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy też 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku.
Z mięsa formujemy małe kuleczki i przekładamy je na talerz.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy mięsne kuleczki. Smażymy z każdej strony na złoto.
Na drugiej patelni na łyżce masła podsmażamy na złoto grzyby.
Gdy kuleczki będą już zezłocone, zalewamy je śmietanką i redukujemy na wolniejszym ogniu, aż powstanie sos.
Gdy sos będzie już zredukowany, dodajemy do niego podsmażone wcześniej grzyby i drobno posiekany koperek.
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z kaszą, ziemniakami lub chlebem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-pulpeciki-z-sosem-grzybowym-i-koperkiem,120243,agnieszkacrow.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz