Składniki
- mąka pszenna – 0,5 kg
- masło – 200 g + 1 łyżka do smażenia farszu
- żółtka – 2 szt.
- jajko (do posmarowania) – 1 szt.
- śmietana 18% – 3 łyżki (+ kolejne, jeśli ciasto za kruche)
- cukier – 1 szczypta
- sól – 1 łyżeczka (kopiasta) + do doprawienia farszu
- czarnuszka lub ziarna słonecznika – do posypania
- cebula – 3 szt.
- kaszanka – 0,4 kg
- jabłko – 1 szt. (nieduże)
- majeranek – 3 łyżeczki
- czubryca zielona – 1 łyżeczka
- musztarda francuska – 8 łyżeczek
- miód – 3 łyżeczki
- oliwa extra vergine – 3 łyżeczki
- biały ocet winny – 2 łyżeczki
- granulowany czosnek – 2 szczypty
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto:
Masło siekamy z mąką, cukrem i solą – mnie wyręczył robot. Przekładamy do miski, dodajemy żółtka i śmietanę, zagniatamy do postaci elastycznego ciasta. Wszystko zależy od wielkości żółtek, więc jeśli masa nadal jest zbyt krucha, dodajemy po łyżce śmietany (u mnie finalnie skończyło się na 4 łyżkach). Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
Przygotowujemy farsz:
Cebulę siekamy i szklimy na łyżce masła. Jabłko obieramy i siekamy drobno bądź ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kaszankę obieramy z flaka i rozdrabniamy. Razem z jabłkiem dodajemy ją do cebuli i smażymy maksymalnie 10 minut, pod koniec doprawiając czubrycą, majerankiem, solą i pieprzem. Studzimy.
Przygotowujemy sos:
mieszamy w miseczce musztardę, miód, oliwę, ocet i granulowany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, a składniki sosu mieszamy dokładnie. Ciasto wałkujemy na stolnicy na półcentymetrową warstwę. Wykrawamy kółka (u mnie przydał się metalowy kubek o śr. 9 cm). Każde kółko natychmiast po wykrojeniu wypełniamy 2 łyżeczkami wystudzonego farszu (szybkie tempo wskazane, żeby ciasto nie obeschło) i zlepiamy. Nie ma potrzeby odkładania na namączony blat, wystarczy „wykończyć” brzegi palcami lub widelcem, posmarować jakiem, obsypać czarnuszką lub ziarnami słonecznika i wstawiamy pierogi na blasze z papierem do piekarnika na 20 minut. Podajemy z sosem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-pieczone-pierogi-z-kaszanka-i-jablkiem,119966,local-foodie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz