.
Składniki
- na ciasto ciemne:
- 8 jaj
- 6 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masa jabłkowa:
- 1 1/2 kg jabłek
- 1 galaretka
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek wody
- masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła
- polewa:
- 25 dag masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie
Wykonanie:
1.Przygotować ciasto biszkoptowe i upiec dwa placki lub jeden i przekroić.
2.Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.
3.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
4.Wylać na formę do pieczenia i piec w temp.170°C przez ok. 30-40 min.
-----------
1.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Masło roztopić, dodać jabłka, smażyć kilka minut. Dodać wodę i suchą galaretkę i smażyć jeszcze kilka minut.
-----------
1.Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń.
2.Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
-----------
1.Na pierwszy placek ciasta wylać jeszcze ciepłą masę jabłkową.
2.Po przestudzeniu wyłożyć na nią masę budyniową i przykryć drugim plackiem.
----------
Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
Ciepłą polewę wylać na ciasto.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kilimandzaro,120254,anakola.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz