czwartek, 26 stycznia 2017

Kilimandżaro

Desery
.

Składniki

  • na ciasto ciemne:
  • 8 jaj
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa jabłkowa:
  • 1 1/2 kg jabłek
  • 1 galaretka
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek wody
  • masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • polewa:
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie

 
Wykonanie:

1.Przygotować ciasto biszkoptowe i upiec dwa placki lub jeden i przekroić.
2.Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.
3.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
4.Wylać na formę do pieczenia i piec w temp.170°C przez ok. 30-40 min.
-----------
1.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Masło roztopić, dodać jabłka, smażyć kilka minut. Dodać wodę i suchą galaretkę i smażyć jeszcze kilka minut.
-----------
1.Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń.
2.Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
-----------
1.Na pierwszy placek ciasta wylać jeszcze ciepłą masę jabłkową.
2.Po przestudzeniu wyłożyć na nią masę budyniową i przykryć drugim plackiem.
----------
Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. 
Ciepłą polewę wylać na ciasto.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kilimandzaro,120254,anakola.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz