wtorek, 31 stycznia 2017

Złote naleśniki z jarmużem i mozzarellą

Dania główne

Składniki

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • około 0,5 łyżeczki kurkumy
  • FARSZ:
  • 300 g jarmużu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany
  • około 120 g sera mozzarella
  • oliwa z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

 
NALEŚNIKI:
Do miski przesiewamy mąkę z kurkumą, wbijamy 2 jajka, wlewamy maślankę, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej olejem przed pierwszą partią smażenia).
FARSZ:
Cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy przez chwilę na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy jarmuż i dusimy go chwilę, aż zmniejszy swoją objętość. Do podduszonego jarmużu dodajemy łyżkę śmietany oraz doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy z kawałkami sera mozzarella.

Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy.
Gotowe naleśniki świetnie komponują się z jogurtowym sosem czosnkowym.

 

źródło: http://smaker.pl/przepis-zlote-nalesniki-z-jarmuzem-i-mozzarella,120335,futka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz