Składniki
- 500 g pęczaku
- 500 g grochu łuskanego
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- por (biała część)
- 1 mały seler
- 1 ząbek czosnku
- 500 g żeberek
- 100 g wędzonej słoniny
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kaszę zalewamy 1,5 l wody.
Groch płuczemy, zalewamy 1 l wody.
Kaszę i groch moczymy przez noc.
Groch gotujemy przez około 60 min w wodzie, w której się moczył.
Warzywa obieramy, kroimy, zalewamy zimną wodą (2 l), dodajemy żeberka, liść laurowy, rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli i gotujemy do miękkości.
Następnie wrzucamy kaszę i groch razem z wywarem, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Słoninę kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do zupy (bez wytopionego tłuszczu).
Groch płuczemy, zalewamy 1 l wody.
Kaszę i groch moczymy przez noc.
Groch gotujemy przez około 60 min w wodzie, w której się moczył.
Warzywa obieramy, kroimy, zalewamy zimną wodą (2 l), dodajemy żeberka, liść laurowy, rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli i gotujemy do miękkości.
Następnie wrzucamy kaszę i groch razem z wywarem, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Słoninę kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do zupy (bez wytopionego tłuszczu).
źródło: http://smaker.pl/przepis-grochowka-z-peczakiem,120063,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz