środa, 11 stycznia 2017

Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami

Zupy
.

Składniki

  • Bulion warzywny – 1 l
  • Mleko kokosowe – 400 ml
  • Krewetki – 300 g
  • Makaron spaghetti – 200 g
  • Dynia – 200 g
  • Czerwona papryka – 100 g
  • Czerwona cebula – 50 g
  • Imbir – 20 g
  • Papryczka chilli – 1 szt.
  • Limonka – 1 szt.
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Pasta curry, zielona lub czerwona – 1 łyżka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Trawa cytrynowa
  • Cynamon
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

 
Dynię obierz, oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czerwoną paprykę pokrój w paski. Krewetki umyj i oczyść.
W miseczce wymieszaj krewetki z oliwą z oliwek, sokiem z połowy limonki, łyżką pasty curry i dopraw solą, pieprzem.
Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj pokrojoną cebulę, czerwoną paprykę, dynię i smaż około 5 minut. Następnie wlej do garnka litr bulionu warzywnego i zagotuj. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir, łyżeczkę cynamonu oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj wyciśnięty sok z połowy limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Zblenduj zupę, wymieszaj i nadal gotuj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć krewetki i smaż około 3-5 minut, aż krewetki się zarumienią. Usmażone krewetki wrzuć do garnka, w którym robisz zupę i gotuj na małym ogniu około 15 minut.
Na koniec ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu i podawaj z gotową zupą.
źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-dyniowa-po-tajsku-z-krewetkami,122650,alepysznie.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz