Składniki
- Brownie:
- 180g masła
- 300g cukru
- 100g ciemnego kakao
- szczypta soli
- 3 jajka
- 80g mąki pszennej
- Masa serowa:
- 500g chudego zmielonego twarogu
- 400ml mleczka kokosowego z puszki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 jajka
- 100g cukru
- Ganache:
- 100g gorzkiej czekolady
- 200g śmietany kremówki 30-36%
- Dodatkowo:
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie
Masło roztopić w garnku, następnie zdjąć garnek z ognia i dodać cukier, kakao i sól. Całość wymieszać trzepaczką rózgową. Odstawić na 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Po 10 minutach wmieszać jajka, na końcu dodać mąkę i wymieszać całość mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Twaróg, mleczko kokosowe, budyń, jajka i cukier zmiksować na gładką masę, krótko, tylko do połączenia składników. Masę wylać na spód brownie. Wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Śmietanę kremówkę mocno podgrzać i zdjąć z ognia. Czekoladę połamać na małe kawałki i wrzucić do gorącej śmietany. Odstawić na ok. 10 minut, żeby czekolada zmiękła. Następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić, potem wstawić na kilka godzin do lodówki.
Ganache ubijać aż powstanie gęsta masa. masę przełożyć do szprycy i udekorować nią sernik.
Wiórki uprażyć razem z cukrem na patelni, posypać nimi sernik.
Wiórki uprażyć razem z cukrem na patelni, posypać nimi sernik.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kokosowy-sernik-na-spodzie-brownie,120325,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz