sobota, 7 stycznia 2017

Crespelle ze szpinakiem i ricottą

Dania główne

Składniki

  • Składniki na ciasto: (ok 9 naleśników)
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta solimąk ps
  • masło do smażenia
  • Składniki na farsz:
  • 500 g ricotty
  • 400 g szpinaku
  • 200 g parmezanu lub Grana Padano
  • 2 jajka
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • Składniki na sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól

Przygotowanie

 
Przygotowanie naleśników:
W misce łączymy mleko, mąkę, jajka i sól. Po wymieszaniu odstawiamy na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Na niskej patelni do naleśników rozpuszczamy masło. Na rozgrzaną patelnię wlewamy jedną chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Naleśniki mają być cienkie. Smażymy po obu stronach.
Przygotowanie farszu:
Szpinak płuczemy. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy kilka minut - ma być miękki ale nie rozgotowany. Odcedzamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na drobne kawałki.
Do miski wkładamy ricottę, dodajemy posiekany szpinak, cienko starty parmezan (zostawiamy garść do posypania naleśników), jajka oraz gałkę muszkatołową. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowanie sosu beszamelowego:

W rondelku podgrzewamy mleko. W międzyczasie na patelni topimy masło. Kiedy będzie całkowicie rozpuszczone dosypujemy mąkę i całość energicznie mieszamy przez ok 2 minuty. Gdy masa się zarumienie dodajemy ją do gotującego się mleka i przez cały czas mieszamy trzepaczką, żeby uniknąć utworzenia się grudek. Dodajemy gałkę muszkatołową i sól. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
Składanie crespelle:

Naleśniki smarujemy sosem beszamelowym, na niego nakładamy farsz. Delikatnie zwijamy w rulon i kroimy na 3 kawałki. Układamy naleśniki na wysmarowanej masłem blaszcze.
Polewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 C.
źródło: http://smaker.pl/przepis-crespelle-ze-szpinakiem-i-ricotta,119951,fiolinea.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz