Składniki
- mąka 30 dag
- Masło 4 łyżki
- Cukier 1 łyżeczka
- Smalec 1 łyżeczka
- Śmietana 3 łyżki
- Jajo kurze 1 szt
- sól do smaku
- Składniki nadzienia:
- grzyby leśne 1/2 kg
- Cebula biała 1 szt
- bułki czerstwe 2 szt
- tłuszcz 2 łyżki
- Jajo kurze 2 szt
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto na stolnicy i cienko rozwałkować na prostokąt.
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i udusić na tłuszczu z cebulą. Następnie zmielić lub dokładnie wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, 1 jajem i całość przyprawić do smaku.
Wyłożyć farsz grzybowy na rozwałkowane ciasto, zwinąć jak roladę.
Następnie pokroić na paszteciki. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kruche-paszteciki-z-grzybami,119912,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz