Składniki
- 600 g dyni hokkaido
- 100 g orzechów włoskich
- 4 jajka
- 200 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 300 ml oleju słonecznikowego
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 100 g rodzynek
- 400 g serka twarogowego typu Philadelphia
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie
Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekać.
Jajka, cukier, cukier waniliowy i sól zmiksować na puszystą masę. Dodać olej. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać do masy jajecznej. Następnie dodać orzechy, rodzynki i startą dynię. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 65 minut.
Po upieczeniu zdjąć obręcz tortownicy. Ciasto odwrócić do góry nogami, usunąć dno i papier do pieczenia. Następnie odwrócić ponownie ciasto i zostawić do ostygnięcia.
Serek twarogowy utrzeć z sokiem cytrynowym, dodać cukier puder. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto
źródło: http://smaker.pl/przepis-soczyste-ciasto-dyniowe,120028,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz