środa, 11 stycznia 2017

Soczyste ciasto dyniowe

Desery

Składniki

  • 600 g dyni hokkaido
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 100 g rodzynek
  • 400 g serka twarogowego typu Philadelphia
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 50 g cukru pudru

Przygotowanie

 
Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekać.
Jajka, cukier, cukier waniliowy i sól zmiksować na puszystą masę. Dodać olej. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać do masy jajecznej. Następnie dodać orzechy, rodzynki i startą dynię. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 65 minut.
Po upieczeniu zdjąć obręcz tortownicy. Ciasto odwrócić do góry nogami, usunąć dno i papier do pieczenia. Następnie odwrócić ponownie ciasto i zostawić do ostygnięcia.
Serek twarogowy utrzeć z sokiem cytrynowym, dodać cukier puder. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto
źródło: http://smaker.pl/przepis-soczyste-ciasto-dyniowe,120028,monialubi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz