Składniki
- mąka 3 szklanki
- żółtko jaja kurzego 4 szt
- Margaryna 1 kostka
- Smalec 2 łyżki
- śmietana kwaśna 3-4 łyżki
- Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
- Cukier puder 5 łyżek
- Orzechy włoskie 1 szklanka
- tłuszcz do formy
- dżem 1/2 słoiczka
- dżem z czarnej porzeczki 1/2 słoiczka
- Wiórki kokosowe do formy
Przygotowanie
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć na chwilę do lodówki. Przygotować dużą tortownicę, wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi i wyłożyć połowę ciasta. Następnie kłaść łyżką dwa rodzaje dżemu na przemian ( najlepiej własnej roboty) i posypać pokruszonymi
orzechami.Rozwałkowaną drugą część ciasta położyć w tortownicy na nadzienie orzechowe i nakłuć widelcem.
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć na chwilę do lodówki. Przygotować dużą tortownicę, wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi i wyłożyć połowę ciasta. Następnie kłaść łyżką dwa rodzaje dżemu na przemian ( najlepiej własnej roboty) i posypać pokruszonymi
orzechami.Rozwałkowaną drugą część ciasta położyć w tortownicy na nadzienie orzechowe i nakłuć widelcem.
Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasto-kruche-z-orzechami,120303,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz