Składniki
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 100 g kabanosów wieprzowych
- 4 pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 50 g sera cheddar
- szczypiorek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy, dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową. Tłuczemy na gładko.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojony w 5 mm kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę. Dokładnie ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
W naczyniach żaroodpornych (takich na jedną osobę), na dnie układamy farsz. Na wierzchu układamy warstwę z ziemniaków, posypujemy startym serem, zapiekamy 20 min w 180°C. Posypujemy szczypiorkiem
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojony w 5 mm kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę. Dokładnie ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
W naczyniach żaroodpornych (takich na jedną osobę), na dnie układamy farsz. Na wierzchu układamy warstwę z ziemniaków, posypujemy startym serem, zapiekamy 20 min w 180°C. Posypujemy szczypiorkiem
źródło: http://smaker.pl/przepis-miesna-zapiekanka-pod-ziemniaczana-pierzynka,122269,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz