czwartek, 5 stycznia 2017

Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką

Dania główne

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 g kabanosów wieprzowych
  • 4 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 g sera cheddar
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

 
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy, dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową. Tłuczemy na gładko.

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojony w 5 mm kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę. Dokładnie ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

W naczyniach żaroodpornych (takich na jedną osobę), na dnie układamy farsz. Na wierzchu układamy warstwę z ziemniaków, posypujemy startym serem, zapiekamy 20 min w 180°C. Posypujemy szczypiorkiem
źródło: http://smaker.pl/przepis-miesna-zapiekanka-pod-ziemniaczana-pierzynka,122269,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz