sobota, 21 stycznia 2017

Kopytka

Kopytka - szybkie danie obiadowe na piątek

Składniki:

Ciasto na kopytka:
1/2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
jajko
Dodatkowo:

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski, a gdy ostygną dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wszytko dokładnie razem wymieszać i wyrobić ręką gładkie ciasto. Podzielić na połowę, zrobić dwa wałki ciasta o średnicy około 3 cm i lekko spłaszczyć. Następnie pokroić w ukośne kopytka o grubości około 2 cm.
 
Kopytka wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną pogotować jeszcze chwilkę i wyciągać łyżką cedzakową na talerze. Gorące kopytka polać zrumienioną bułką tartą na maśle. Można podawać również kopytka polane sosem pieczarkowym i z dodatkiem dowolnej surówki.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,kopytka___szybkie_danie_obiadowe_na_piatek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz